How-to's
Zelf ook aan de slag ?
hier voorbeelden voor de decoratie van een taart. Have fun !
=======
FONDANT en MARSEPEIN
Deze twee zoete producten heb ik in Suriname nooit gebruikt.Heb er in Nederland pas kennis mee gemaakt.
Waarschijnlijk vanwege het klimaat is het in Suriname ook niet zo populair.Daar wordt meer gewerkt met Royal icing en botercreme.
Toch kun je aardig wat doen met fondant en marsepein.Ze zijn beiden kneedbaar, je kunt ze tot grote lappen uitrollen en je kunt ermee boetseren.Zoals je dat met klei deed in de kleuterklas, zo kun je ook hiermee aan de slag.Mensen die ervaring hebben met keramiek, hebben daar veel meer ervaring in.
WAT zijn fondant en marsepein?
FONDANT: Frans voor "smelten". Wordt gemaakt van gesmolten marshmellows, poedersuiker, water en crisco (shortening/bakkersvet)
MARSEPEIN: bestaat voor het grootste deel uit gemalen amandelen.Is misschien het meest bekend vanwege lekkers tijdens sinterklaasfeest.Maar wordt in grote hoeveelheid dus ook gebruikt om taarten mee te decoreren.
Zowel fondant als marsepein zijn verkrijgbaar in veel kleuren.Maar je kunt ook zelf gekleurde maken door kleurstoffen toe te voegen.
WANNEER kies je voor fondant en wanneer marsepein? Dat is echt een kwestie van smaak.
HOE gebruik je fondant en marsepein? Zoals ik al zei, kneden, uitrollen en boetseren.
Voor het bekleden van een taart heb je wel eerst een "plaklaag" op de taart nodig.Meestal wordt hiervoor botercreme gebruikt.Kijk verder bij mijn how-to's voor een handig filmpje met gebruiksaanwijzingen.
=========
EEN PUZZELPLAATJE
Zo worden de plaatjes genoemd die je a.h.w. "puzzelt" op je taart.Ik heb dit gedaan bij de "hoe overleef ik"taarten en de Diego taart.
Hieronder een mini-how-to van een plaatje overzetten naar fondant, zoals ik dat deed met de Diego-taart.
Zoek allereerst een goed plaatje van wat je wilt.Internet is daar een hele hulp bij! Maak daarvan twee kleuren prints.
Eentje laat je als geheel om op te passen en meten en om "af te kijken". De ander gebruik je om elk onderdeel apart weer te kunnen uitsnijden.
Zorg ervoor dat de print al meteen het juiste formaat is, wat je ook op de taart zal gebruiken.Houd dus al meteen rekening met de afmeting van de taart straks.
Neem een vel bakpapier en trek het plaatje helemaal over.
Snijd alle onderdelen van je plaatje uit het bakpapier los.Ik gebruik bakpapier, omdat de fondant er later niet aan zal kleven.
Hieronder is het duidelijk te zien.
stap 1 : het gezicht uit bakpapier, overtrekken en uitknippen
stap 2 : teken de ogen e.a delen op het gezicht in, door van je printje te overtrekken

stap 3 : snijd het gezicht uit een uitgerold stuk fondant
leg het fondant deel weer op een vel bakpapier, zodat het later goed kan drogen en het daarna makkelijk eraf te halen is.
stap 4 : vul de ogen in, met plat stukje witte fondant,steeds aandrukken tot alle hoekjes goed zitten

stap 5 : maak pupillen en iris, met bruin en uitgestoken zwarte rondjes, plak die in de ogen
Om de ogen een mooi "lichtpuntje" te geven, maak je nog twee hele kleine witte puntjes( met fondant ) in de hoeken van de iris.Zie het eindresultaat voor dit effect.

stap 6 : maak de haren van Diego, ik heb dit in relief gedaan, op het plaatje van het haar, zwarte fondant iets dikker, geeft op de taart meer relief en is mooier
stap 7 : snijd ook de hand, het hemd en andere delen uit gekleurde fondat, blijf steeds vergelijken met je print voor de juist verhoudingen en kleuren

stap 7 : laat alles minstens een nachtje drogen
stap 8 : alle losse onderdelen puzzelen en plakken op je taart en accenten eventueel intekenen met pen van eetbare inkt

================
REGENBOOG CAKE
De kadootjestaart van Anu (zie verjaardagstaarten) , is een regenboog cake, met vuling van banketbakkersroom met mandarijntjes.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar deze veelkleurige cake is niet moeilijk te maken.Het kost wel wat stappen, maar het is zeker de moeite waard.
Stap 1 : Maak je cakebeslag naar je eigen recept
Stap 2 : Verdeel de hoeveelheid beslag over een aantal kommetjes, afhankelijk van hoeveel kleuren je wilt gebruiken.
Stap 3 : Mix kleurstof per kommetje in de kleuren die je wilt

Stap 4 : Beboter het bakblik en schenk om en om een kleur beslag over elkaar heen, af en toe het bakblik iets schudden, zodat de kleuren zich kunnen verspreiden.

Stap 5 : Bakken zoals je dat normaal doet
Stap 6 : Cake laten afkoelen zoals normaal
Als je een taart wilt met vulling :
Stap 7 : Overlangs snijden in het antal lagen dat jij wilt, zie hieronder een laagje "regenboog cake"
Stap 8 : Vullen naar smaak en decoreren !

REGENBOOG CUPCAKES
Voor regenboog cupcakes, volg je stappen 1 tm 6 en ipv een bakblik, gebruik je dan uiteraard bakcups in een muffinblik dat je niet hoeft te beboteren.Om en om een laagje gekleurd beslag, tot 3/4 gevuld en voila!
Veel succes ermee !
DECORATIE DEMO:
Een demonstratie van de Wilton spuit techniek.Met gebruik van botercreme.
Het glad "icen" van een taart met botercreme icing.
Maak jouw eigen website met JouwWeb